TENERIFE VAN 6 TOT 20 JANUARI 2022. - Reisverslag uit Puerto de la Cruz, Spanje van Francine Bleeker-Schutte - WaarBenJij.nu TENERIFE VAN 6 TOT 20 JANUARI 2022. - Reisverslag uit Puerto de la Cruz, Spanje van Francine Bleeker-Schutte - WaarBenJij.nu

TENERIFE VAN 6 TOT 20 JANUARI 2022.

Door: Francine

Blijf op de hoogte en volg Francine

19 Januari 2022 | Spanje, Puerto de la Cruz

Hallo allemaal, Dit is al weer mijn voor-laatste verslag van mijn 2 maanden durende reis op de Canarische eilanden. Na Tenerife volgt nog mijn reis en verslag van La Gomera. . Het bevalt me hier nog steeds goed. Ik merk dat zon en licht me goed doet zowel fysiek als mentaal. Ik hoop dat ik voldoende hiervan op kan slaan zodat ik de rest van de winter hierop kan teren. Op Tenerife heb ik gelogeerd op 3 plaatsen nl. SANTA CRUZ , PUERTO DE LA CRUZ en LOS CHRISTIANOS. Hier vandaan heb ik diverse tripjes gemaakt. Ik zal ze afzonderlijk beschrijven :

SANTA CRUZ: van 6 tot 13 januari 2022:

donderdag 6 januari 2022: Rond 15.30 uur meert de ferry ,vanuit Gran Canaria, aan bij Santa Cruz. Ook nu zijn er maar weinig mensen aan boord van zo'n groot schip, vandaar die hoge prijs voor een ticket waarschijnlijk. Het is weer even zoeken hoe ik, in zo'n grote stad als SANTA CRUZ , bij mijn pension B&B CASA PATRIZIA kan komen.. Het zit in een groot gebouw nr. 7 op de 4de verdieping.. De lift is kapot, maar de eigenaresse van de B&B is zo lief om mijn koffer naar boven te sjouwen. Het is een mooi appartement. Ik heb maar een kleine kamer met een 1 persoons bed, een schuifraam, 2 kastjes, klerenkast en bureaustoel. Er zijn 2 gedeelde badkamers met bad en toilet , één voor dames en één voor heren, een gezamenlijke keuken met een inductie kookplaat en een grote ijskast en een heel gezellige gezamenlijke kamer met een eethoek en zitgedeelte met TV. . Ze verhuren in totaal 5 kamers. Het pension zit vlak bij het centrum met heel veel winkels, maar nu is het hier uitgestorven. Dit komt omdat het vandaag een officiële feestdag is in Spanje " Dia de Reyes". Op de dag van Driekoningen (christelijke feestdag, 6 januari) krijgen de kinderen in Spanje cadeautjes, zoals bij ons met Sinterklaas. Op deze dag is ook de trekking van El Nino met een prijzenpot van 700 miljoen . Ook de supermarken zijn gesloten waardoor ik niets te eten kon kopen. Gelukkig zit er nog een piepklein winkeltje op de hoek waar ik nog iets kan krijgen.

vrijdag 7 januari :

Het was rustig in huis. Rond 8.00 uur heb ik het rijk nog alleen op de badkamer en in de keuken en kamer. Tijdens mijn ontbijt laat ik de vuile was in de wasmachine draaien. Daarna ga ik de stad SANTA CRUZ bekijken. Het is een grote stad waar veel mensen wonen. Overal zijn er terrasjes buiten waar veel mensen koffie drinken of een wijntje gebruiken. Erg gezellig ! Ik had een stadswandeling gedownload die ik nu kan volgen. Zo kom ik bij de Plaza de Espana, de kerk van Inmaculada concepcion, de markt van Nuestra senora de Afrika, Castillo de San Juan Bautista, Parque Maritieme Cesar Manrique, Auditorio de Tenerife etc. Het is vreemd weer : het is erg bewolkt, soms regent het een beetje, dan schijnt weer even de zon, en aan de kust waait het flink. Ook ga ik bij het busstation kijken ( intercambiador Sta. Cruz) want hiervandaan vertrekken de meeste bus tripjes die ik heb gepland. Het is een groot busstation met een 1ste en 2de verdieping, en het kost me nog wel wat tijd om er achter te komen op welk platform die bussen vertrekken . Ik koop een buskaart waarmee je 10% korting krijgt. Het is nu behoorlijk druk in de winkelstraten. Iedereen draagt hier een masker op straat. Er staan rijen mensen voor de winkels want de uitverkoop is hier begonnen en in deze coronatijd mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

Zaterdag 8 januari :

Vandaag ga ik naar CANDELARIA en GŰIMAR. Eerst ga ik met lijn 111 naar Candelaria, ca. 19 km van Santa Cruz. Ik had de chauffeur gevraagd om me te waarschuwen als ik eruit moet, maar hij reed de halte voorbij zonder me te waarschuwen. Dus toen moest ik 7 km teruglopen. Op zich was dat nog niet zo slecht omdat het een leuke wandelroute was en het zonnig weer was bij 21 graden. Candelaria is een vissersdorpje en ook een bedevaartsoord met een mooie kerk de Basilica de Nuestra Senora de la Candelaria. Op de Plaza de Patrona de Canarias staan typische Canarische huizen met houten balkons. En aan de zee staan 9 bronzen beelden van de Menceyes, de Guancheleiders Guanchen zijn de oorspronkelijke bewoners van Tenerife,). Op zaterdag is er ook nog een kleine overdekte markt met groenten en fruit. Ik ben niet de enigste toerist, wel de enigste wandelende toerist want de andere toeristen verplaatsen zich allemaal met een gehuurde auto. Om 14.00 uur loop ik door naar GŰIMAR, nog eens 8 km lopen. De natuur is hier niet zo mooi, al is het wel groener dan op de andere eilanden. Er staan bananen planten en druivenstruiken. GŰIMAR ligt meer landinwaarts, tussen de bergen, dus de weg gaat ook omhoog. Boven de bergen trekt de lucht helemaal dicht, maar boven de oceaan zie ik dat de lucht nog blauw is. . Om 16.00 uur kom ik aan in GŰIMAR. Het staat bekend omdat hier 6 Piramiden staan. Ik ben niet naar binnen gegaan om ze van nabij te bekijken want je kunt ze al zien vanaf de parkeerplaats. En aangezien ik de beroemde piramiden van Gizeh heb gezien kunnen die van GŰIMAR alleen maar tegenvallen. Daarna had ik veel pech met de bus terug naar Santa Cruz, want eerst miste ik net de bus lijn 120 van 16.26 uur op het busstation van GŰIMAR. En daarna bleek dat ik in de verkeerde bus was gestapt richting het zuiden ( el Biscobonal, Fasnia etc) Ik was verbaasd, dat ik door zo'n prachtig ruw landschap reed met veel hoge bergen, kliffen, ravijnen en kloven. Dit had ik wandelend van CANDELARIA naar GŰIMAR niet gezien en de plaatsen waar hij stopte kwamen mij ook niet bekend voor. Wat bleek , dat de chauffeur de bus-opschrift pas veranderd had toen hij van GŰIMAR was weggereden, en ik in de veronderstelling was dat ik in bus 120 zat. Maar , om een lang verhaal kort te maken: ik moest met die bus eerst terug naar GŰIMAR, half misselijk van het draaien van de weg. Daar kwam ik om ca. 19.00 uur aan. En 15 min. later kwam de echte bus lijn 120 naar Santa Cruz. Inmiddels was het aardig donker geworden . Ik was blij dat mijn navigator mij de weg wees naar mijn pension want mijn oriëntatie vermogen is slecht in het donker. Ook nu heb ik het weer eventjes gehad met de bussen op de Canarische eilanden. Maar hierdoor heb ik wel een mooie excursie gehad door een stukje Tenerife wat ik anders niet gezien zou hebben.

zondag 9 januari:

Vandaag doe ik het wat rustig aan want Ik voel me wat moe , futloos en licht misselijk. Ook het weer is niet denderend. Het is bewolkt en winderig. De meeste supermarkten zijn hier op zondag dicht. Dus veel meer dan lezen , een beetje lopen, foto's op mijn website zetten en me verdiepen in mijn programma van de komende dagen , kom ik niet.

maandag 10 januari:

Gelukkig voel ik me vandaag weer fit, al heb ik wel een koortslip. Zo kan ik toch doen wat ik van plan was. Om 10.15 uur uur start ik met lopen naar SAN CHRISTOBAL DE LA LAGUNA. Het is een wandeling van 8 km en ik doe er 2 uur en 15 min. over. Het is 8 km alleen maar stijgen (het ligt 545 m. boven zeeniveau) en over verharde wegen binnen de bebouwde kom. Dus niet erg boeiend. Ik begrijp dat iedereen hier auto rijdt want al die klimmetjes kosten veel energie en tijd. Maar gelukkig schijnt de zon en is het aangenaam warm. Als ik in San Christobal de la Laguna aankom is het hier bewolkt en fris ( waarschijnlijk door de hoogte.) Het is de oude hoofdstad van Tenerife en is in 1999 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het heeft in het oude centrum een mooi plein, Plazo del Adelantado, met daaromheen het stadhuis en de gemeentelijke rechtbanken. Verder heeft het mooie kerken; de kathedraal van San Christobal de La Laguna, de kerk van de conceptie ( Iglesia de Nuestra senora de la concepcion), kerk van Santo Domingo de Guzman. Er bevinden zich 2 kloosters nl.: klooster van Santa Catalina de Siena en van de de Claras. Vooral in de Calle San Agustin zie je mooie huizen met coloniale architectuur en kleurrijke gevels. Er schijnen ook 2 paleizen te staan , maar die heb ik niet gezien ( de paleizen van Nava en Salazar , Palacio de Nava y Grimon , Bisschoppelijk paleis). Om 15.00 uur loop ik terug in 1 uur en 45 min. Het gaat sneller omdat het nu alleen maar dalend is. Als ik nabij Santa Cruz ben voel ik al dat het hier veel warmer is en ook minder bewolkt is. Deze inspanning had ik gisteren absoluut niet kunnen opbrengen.

dinsdag 11 januari :

Er is weinig contact met de medehuurders. De meesten blijven op hun kamer als ze thuis zijn. Vandaag ga ik een uitstapje maken naar TACORONTE. Ik zie op de weer app dat het in Tacoronte zonnig wordt en maar 15-16 graden. Dus ik doe mijn afritsbroek aan en mijn wandelschoenen en neem mijn jack mee. Ik neem de bus om 11.00 uur. Ik ben wat huiverig geworden voor de bussen door de slechte ervaringen van de laatste week. Dus ik check bij de chauffeur of hij echt naar TACORONTE gaat en of hij me wil waarschuwen als ik eruit moet bij het estacion van Tacaronte. Maar nu loopt het perfect. In Tacoronte is de lucht helder en het is warm. Ik kan me niet voorstellen dat het maar 15-16 graden is. Vanaf de bushalte is het 1 km lopen naar de mooie Iglesia de Santa Catalina Martir de Alejandria gebouwd in 1545. Daarna loop ik door naar het stadhuis / ayuntamiento en de kerk Christ de los Dolores met ernaast het gerestaureerde klooster Convento de los Padres. Doch De Calvarieberg (17de eeuw) en Alhondiga (graanschuur) heb ik niet kunnen ontdekken . Wel loop ik nog door de Hamilton tuinen en de gardens, die mooi zijn aangelegd. Ook bezoek ik een kerkhof waar muren staan met graven van overledenen versierd met bloemen, zoals ik ze ook vaak in Zuid Amerika gezien heb. Daarna loop ik een paar km. om 2 uitzichtpunten te bewonderen. Er ligt hier een fotogenieke landtong . Er gaat een wandelpad naar toe, de camino de las Brenas, die ik voor een deel loop. De moeite waard. Daarna moet ik de afgelegde weg weer terug lopen, maar nu flink stijgend. Rond 16.00 uur heb ik het wel gezien en loop terug naar het busstation / estacion de Guaguas de Taraconte. Maar daar bleek de bus, terug naar Santa Cruz, niet te komen en moest ik zoeken naar de bushalte van lijn 102. Gelukkig kan ik aan mensen in het Spaans de weg en bushalte vragen . Op de terugweg neemt de bus ook overwegend de snelweg. Nu is het in Santa Cruz frisser dan in Tacoronte.

woensdag 12 januari:

Mijn plan was om vandaag naar Chamorga / Punta de Anaga te gaan, om daar te gaan wandelen. Maar dat lijkt niet haalbaar want, op een redelijke tijd , gaat er alleen een bus (947 ) heen om 15.05 uur en terug om 16.30 uur of 19.25 uur. En dat is helaas te kort om daar te gaan wandelen. Maar toch ga ik op pad met de gedachten om naar de Salto de Carmona te lopen. Dit zijn watervallen in het binnenland op 11 km afstand.. Maar als ik op de wandelboulevard langs de Oceaan loop, bevalt me dat zo goed, dan ik besluit om hiermee door te gaan en af te zien van de watervallen. Zo loop ik lekker relaxt en onderbreek mijn wandeling af en toe met lezen. Al moet ik zeggen dat het laatste boek van Lucinda Riley " de zevende zus" duidelijk minder boeiend is dan de vorige 6 boeken. Morgen verkas ik naar PUERTO DE LA CRUZ

PUERTO DE LA CRUZ: van donderdag 13 tot 20 januari:

donderdag 13 januari:

Om 12.00 uur kwam de bus vanuit Santa Cruz in Puerto de la Cruz aan. De afstand is ca. 40 km. In Puerto de la Cruz is het zonnig. Het is maar 500 m. lopen naar mijn hotel SUN HOLIDAYS. Ik kon meteen mijn kamer nr. 106 betrekken , dus vóór de officiële inchecktijd van 13.00 uur. Het is een nette kamer met een 1 pp bed, bureautje plus stoel, een kast met ijskastje en kluis, balkonnetje, badkamer met bad, douche en w.c. Het hotel ligt in een rustig straatje, maar midden in het centrum. De stad ziet er leuk en gezellig uit. Mooie gekleurde huizen met houten deuren en balkonnetjes en overal terrasjes waar veel gebruik van wordt gemaakt. Veel mooie kerken zoals de Iglesia de nuestra senora de la Pena de Francia, iglesia de san Francisco, ermita de san Telmo, Cruz del Pino. Vanaf de Faro = de vuurtoren kun je over een verhoging lopen, direct naast de oceaan. De golven beuken tegen de kust. Zo kun je doorlopen naar de Bateria de Santa Barbara , wat een fort is. Er zijn ook kleine strandjes waar mensen liggen te zonnen, zoals de Playa de Puerto, Vista Mar, playa Martianez. Op Maps.Me zijn ze geel gekleurd maar in werkelijkheid is het lavazand , zwartgrijs van kleur. Voor mij niet erg aantrekkelijk om daar te gaan zonnen. Er is ook een waterpark / Lago Martianez aangelegd. Dit is een open air zwempool complex van 100,000 m2 rondom een kunstmatig meer. Het is ontworpen door Cesar Manrique. Om 18.45 uur begint het pas te schemeren en dan is het tijd om terug te lopen naar het hotel.

vrijdag 14 januari :

Ik heb goed geslapen. Het was lekker rustig in en buiten het hotel. Ik doe plichtsgetrouw om 7.00 uur mijn oefeningen terwijl ik naar het nieuws van NPO 1 luister. Daarna douchen en ontbijten. Vervolgens bestudeer ik de tripjes die ik de komende week ga maken. Ook vandaag is het prachtig weer , 23 graden , wind stil en geen wolkje aan de lucht. Nu loop ik vanaf de Faro / vuurtoren , over de betonnen wandelweg langs de oceaan, de andere richting op , nl. naar het lavastrand Playa Jardin en Loro park (dierenpark). Onderweg ga ik heerlijk op een bankje zitten lezen . Het is behoorlijk warm in de zon.. Hier is de kust mooi ruig en rotsig waar de golven flink tegen aan beuken. Tot 18.00 uur kun je hier genieten van de zon.

zaterdag 15 januari :

Vandaag ga ik met bus lijn 348 naar het NATIONAAL PARK EL TEIDE. Deze rechtstreekse bus gaat alleen op zaterdag en zondag en slechts 1x per dag . Dus ik bof dat ik hier gebruik van kan maken. Het ligt slechts 43 km van Puerto de la Cruz, maar de bus doet er bijna 2 uur over. Het nationaal park is 190 km2. Het vulkaanlandschap is erg indrukwekkend met kraters en versteende lavastromen. De vulkanische berg zelf is 3718 m. hoog. Er zijn veel wandelpaden waar je prachtige hikes kunt maken. Jammer genoeg had ik hiervoor maar 4 uur de tijd omdat de bus om 16.00 uur al weer terug ging. Maar ik heb toch 2 trails kunnen lopen en een goede indruk gekregen van dit natuurwonder. Ik ben niet met de kabelbaan naar boven gegaan want dat zou ten koste gaan van mijn wandeltijd en hij is best prijzig nl. €37. Gelukkig scheen ook hier de zon de hele dag , al had je wel een dun jasje nodig want de temperatuur was slechts 15 graden en er stond een straffe wind. Als ik de komende jaren nog eens naar Tenerife ga dan boek ik 1 week in het el Teide nationaal park zodat ik alle trails kan lopen, want het is hier erg mooi.

zondag 16 januari :

Vannacht slecht geslapen. Dat kwam omdat ik ontdekte dat alle 3 mijn oplaadkabeltjes niet meer goed werkten. Het gevolg is dat ik mijn mobiele telefoon en ook mijn power bank niet meer kan opladen en mijn mobiel ook niet kan gebruiken als navigator. Dat heeft tot gevolg dat ik ook mijn plan om naar Erjos te gaan wandelen ook niet door kan laten gaan want als ik de weg niet weet dan verdwaal ik en dat doe ik liever niet. En vanochtend had ik ook geen internet verbinding zodat ik niet naar het nieuws op de radio kan luisteren. Wat zijn we toch afhankelijk geworden van internet en de mobiele telefoon hè !!! Gelukkig bracht de receptionist uitkomst. Hij bood zijn oplaadkabeltje aan die ik 2 dagen mocht gebruiken en hij resette de router waarna ik weer internet had. Nu kon gelukkig mijn plan toch doorgaan om naar ERJOS te gaan. Om 10.45 uur gaat bus 325 naar Erjos. De bus kronkelt ook nu over de slingerwegen in de bergen. Ik kan er niet zo goed tegen aangezien ik hiervan misselijk/ duizelig word. Hij doet er langer over, want hij komt pas tegen 12.00 uur aan i.p.v. om 11.39 uur. Ik wil in ERJOS een mooie wandeltocht maken. Op internet staan er verschillende die in Erjos beginnen, maar een duidelijke beschrijving ontbreekt. Dus als ik daar aankom ga ik eerst wat rondlopen in de hoop een beginpunt te vinden. Eerst loop ik naar een kerk/kapel genaamd Ermita de San Jose, in de hoop hiermee in het centrum van Erjos te komen, maar dat was niet het geval. Ik moest daarvoor een flinke steile heuvel oplopen. Het was een aardig gerestaureerde kapel. Daarna kom ik bij het beginpunt van de Chinyero wandelroute . Ik wist niet wat wat de moeilijkheidsgraad en duur was, maar ik begin gewoon. Het blijkt een niet zo moeilijke wandelroute te zijn door een laurierbos, welke eindigt bij de vulkaan Chinyero. Er staat een flinke wind en het raakt steeds bewolkter. Boven aangekomen ligt daar een heel veld met lavagesteente. Helaas had ik onvoldoende tijd om daar nog een circulaire wandeling om de vulkaan te maken, want de bus gaat weer om 18.13 uur terug. En inmiddels was het aardig frisjes geworden. Op de terugweg kom ik nog langs een archeologische site genaamd zona Arqueologica los partidos de Franquis , wat niet veel voorstelde. Daarna volg ik een pad dat gaat naar Montana piedra alta en de Charcas de Erjos. In het begin was het een mooi vlak pad , maar op een gegeven moment moest ik via een steil pad met veel los gruis naar de autoweg en weer met een pad omhoog. Dat viel tegen want er was niet goed gesnoeid en het pad was wat gevaarlijk. Maar ik heb het gehaald. Daarna doorgelopen naar de Charcas de Erjos, wat een mooi gekleurd heuvelachtig gebied is met waterpoelen. Om 17.30 uur was ik weer in het dorp Erjos en heb de mooie kerk bewonderd. Nu zag ik wel bordjes staan die wezen naar de wandelroute die ik had willen lopen nl. die van de Monte de Agua. Helaas, daarvoor was het nu te laat. De bus kwam mooi op tijd nl. om 18.13 uur en om 19.20 uur arriveerde ik in Puerto de la Cruz. Inmiddels was het aardig donker geworden , maar nu ken ik de weg een beetje. Het was een geslaagde dag ondanks de slechte nacht.

maandag 17 januari ;

Zoals al voorspeld was, is het vandaag bewolkt en regent het af en toe. Het miezert vooral , maar koud is het niet. Vanochtend doe ik eerst wat bankzaken , bel ik een aantal mensen op, ga een oplaadkabeltje kopen en doe wat boodschappen. Het is opvallend dat in sommige kleine winkeltjes 1 kg bananen maar €0,65 per kilo kost en in andere winkels €1,90 per kg, dit geld ook voor sinaasappels en wortels etc. Rond 12.30 uur ga ik lopend naar de plaats LA OROTAVA. Het is maar 1,5 uur lopen, alhoewel wel weer bergopwaarts en over m.n. verharde weg. Men zegt dat La Orotava behoort tot een van de mooiste steden van Tenerife. Het heeft mooie traditionele huizen met de typische houten balkons aan de gevels zoals de Casa de los Balcones. Ook zijn er veel prachtige kerken zoals de kerk de la Concepcion uit de 18de eeuw. De parken zijn ook een bezoek waard zoals Jardines Victoria en de Botanische tuin. Ook hier moet je veel bergopwaarts lopen. Maar als ik terugloop naar Puerte de la Cruz ga ik gelukkig bergafwaarts, maar over een ongezellige verharde weg. De stoepen zijn hier en daar, door de regen, glad geworden. Ik ga zelfs één keer onderuit en bezeer mijn knie. Gelukkig viel de schade mee, maar het was wel een harde onverwachtse klap. Rond 17.00 uur ben ik weer "back in town". Inmiddels is het wel weer droog , maar nog wel somber en bewolkt. Het ziet er daardoor veel ongezelliger uit in de straten en terrasjes. 's Avonds pluis ik uit wat ik morgen ga doen , het wordt ICOD DE LOS VINOS en GARACHICO (De Masca kloof is geen optie want die is alleen in het weekend open voor 150 reeds geregistreerde personen en in het Teno park ben ik zondag al geweest )

dinsdag 18 januari:

Vandaag staan ICOD DE LOS VINOS en GARACHICO op mijn agenda. Ik neem eerst bus 363 om 10.10 uur naar ICOD DE LOS VINOS. Ook nu doet de bus er langer over. De officiële tijd is 45 min. , maar hij doet er bijna 1uur en 15 min. over. Hij neemt vooral de kustroute wat vrij vlak is en ik minder misselijk word zoals bij het gedraai in de bergen. Ook ICOD is een leuk plaatsje met een historisch centrum, met een prachtige kerk San Marcos op het mooie plein ""Plaza Andres de Lorenzo Caceres" (Plaza de San Marcos). Vanaf dit plein kun je ook goed de oudste drago boomplant / drakenbloedboom zien. Zijn stam heeft een omtrek van 20 m. en hij is 25 m. hoog en is 800-1000 jaar oud. Een ander mooi plein is de Plaza de la constitucion met statige traditionele huizen met houten balkons. Verder heeft het een oud klooster van San Francisco. In de omgeving bevinden zich grote bananen plantages waar grote trossen bananen aan hangen. Het plaatsje heeft zelfs een bananen museum = Casa de Platano. Ook heeft het grotten "Cueva del Viento. Aangezien GARACHICO maar 7 km van van ICOD af ligt, ben ik daar maar naar toe gelopen. Het was mooi weer en de weg ging gelukkig eens een keer bergafwaarts ( i.p.v. omhoog). Ik liep tussen, enerzijds de Atlantische Oceaan en de bergen en bananen plantages in. Het was een wandeling van 1,5 uur. In 1706 is in Garachico een vulkaan uitbarsting geweest waardoor deze plaats grotendeels bedolven werd onder de lava. Voor die tijd was Garachico de belangrijkste haven van Tenerife. Het fort San Miguel, gebouwd in 1575 om de haven te beschermen tegen aanvallen van Engelse piraten, is behouden en gerestaureerd. Interessante bouwwerken zijn de kloosters van Santo Domingo en San Francisco, de kerken Santa Ana en Nuestra senora de los Angeles. De plaza de Libertad is een gezellig plein met veel terrasjes waar veel mensen wat gebruiken. Vanaf de mirador el Emigrante heb je een mooi uitzicht op de kliffen, de haven en het stadje. In de omgeving is het landschap nog steeds zwart geblakerd met lava , afkomstig van de vulkaan uitbarsting. Aan het eind van de middag neem ik de bus weer terug naar Puerto de la Cruz. Hier heb ik nog en afscheids-rondje gelopen over de gezellige boulevard, want morgen verkas ik weer naar LOS CHRISTIANOS.

LOS CHRISTIANOS; van woensdag 19 tot donderdag 20 januari:

woensdag 19 januari ; van Puerto de la Cruz naar LOS CHRISTIANOS :

Vandaag pak ik mijn trolleytas en rugzak weer in en loop naar het busstation waar ik om 10.15 uur bus lijn 343 neem naar LOS CHRISTIANOS in het zuiden van Tenerife. Dit is een van de weinige buslijnen die vanuit Puerto de la Cruz een rechtstreekse verbinding heeft met LOS CHRISTIANOS. Bij de andere buslijnen zou ik altijd moeten overstappen in Santa Cruz. Hij doet er een kleine 2 uur over, gaat vnl. via de snelweg en stopt maar heel beperkt onderweg. In LOS CHRISTIANOS hoef ik maar 15 min. te lopen naar mijn pension LA PLAYA. Maar toen ik voor de deur stond, kon ik niet naar binnen. Er was geen deurbel of receptie en toen ik hun telefoon nummer belde, werd niet opgenomen. Toen hulp gevraagd bij het restaurant aan de overkant, die wel iemand van het pension te pakken kreeg en toen kon ik naar binnen. Hier heb ik een kleine kamer op de 2de verdieping ( zonder lift), met een gezamenlijke badkamer en keuken/ kamer. Het is maar voor één nacht , want morgen neem ik de ferry naar het eiland La Gomera. Ik ben meteen maar een ticket gaan kopen voor de boot van 14.30 uur. De haven waar hij vertrekt is ook slechts 10 min. lopen vanaf mijn pension. Het is een echte badplaats met 2 stranden ( Playa de las Vistas en Playa de los Christianos) , verbonden door een gezellige boulevard met winkeltjes en terrasjes. Hier zijn wel mooie gele zandstranden. Los Christianos is inmiddels vergroeid met Playa de las Americas, want je loopt van de ene plaats de andere in. Het voordeel is dat je eindeloos langs de zee en stranden kunt wandelen, wat ik ook gedaan heb. Doch er staat hier een straffe wind wat de buiten temperatuur temperde en waardoor de mensen niet op het strand lagen. Het valt op dat de toeristen hier nauwelijks maskers dragen op straat i.t.t. de 2 vorige plaatsen op Tenerife. Naast al die toeristische winkels en hotels, heeft Los Christianos toch nog een historische kern met smalle straatjes en een kerk. Ik kwam hier zelfs een groep Hare Krishna tegen, die dansend en zingend zieltjes probeerden te veroveren. Ik dacht dat ze uitgestorven waren, want ik heb ze in Nederland al jaren niet meer gezien.

Tot slot:

Hierbij sluit ik mijn verhaal met mijn belevenissen op Tenerife af, omdat ik morgen naar mijn laatste Canarische eiland La Gomera ga. Doch mijn laatste 2-3 dagen van mijn vakantie breng ik nog wel door in Los Christianos op Tenerife omdat ik hier vandaan op het vliegtuig naar Nederland stap. Ik hoop dat mijn proza jullie kan boeien, al is het voor mij gissen want ik krijg weinig respons op mijn verslagen. Desalniettemin waardeer ik zeer de reacties die ik wèl heb ontvangen. Daarvoor mijn dank. P.S. de foto's komen nog

Groetjes van Francine

• 20 Januari 2022 - 00:00

Marian:

Hi Francine,

Wat vliegt de tijd zeg. Al weer naar je laatste eiland. Nou hier mis je helemaal niks. We plakken de ene sombere dag aan de andere. En tennissen kunnen we ook nog niet.

Jaloers op je als je het hebt over het heerlijke, warme zonnetje. Ik zit naar het late nieuws te kijken/luisteren en het weerbericht voorspelt weer een aantal bewolkte, sombere dagen.

Ik wens je nog een mooie trip op je afsluitende eiland.

Marian

• 20 Januari 2022 - 07:44

Henri En Lidy:

Hallo lieve Francine, dankjewel voor je uitgebreide reisverslag! Met spannende momenten maar ook mooie momenten! Als je bij zo’n eeuwenoude boom staat is dat heel indrukwekkend! Jaren geleden was ik, met een vriendin en haar gezin, in Playa de los Americas! Wij verplaatsten ons in een huur auto!
    Bij ons alles goed! Wel een saaie januari maand! Veel mist en bewolking! Gelukkig worden de dagen steeds langer! Dat gaat best hard! Geniet nog van je verblijf daar! En tot gauw! Lieve groet van ons! Henri en Lidy xx

• 20 Januari 2022 - 12:17

Riet:

Hallo Francine,
    Ik heb weer genoten van je verslag en wens je nog een fijne tijd op la Gomera.
    Groetjes, Riet

• 20 Januari 2022 - 20:39

José:

Hallo Francine,
    Nu ik Playa de los Americas lees, herinner ik me dat ik er jaren geleden geweest ben, maar dan ook echt lang geleden ! Was een fijne vakantie.
    Voor jou nog een paar dagen genieten , het was weer een goed verslag.

• 21 Januari 2022 - 14:12

THEO:

Hoi Francise, Weer geboeid je verhaal gelezen en zeker de nodige plaatsen en
    plekjes herkend, maakt het net even anders, ja toch ! Mooie voortzetting en geniet ze van al het vulkanische en het
    heerlijke klimaat daar. Ik heb mi.jn lidmaatschap IJ.T.C Groenvliet opgezegd.
    Groetjes Theo & Gerry.

• 21 Januari 2022 - 22:22

Arjan:

Hoi Francine,

Leuk om weer te lezen. Wat een wandelingen maak je daar toch! Prachtig. Goede reis op La Gomera!

Arjan

• 23 Januari 2022 - 10:11

Ria St::

Hoi Francine, Ik ben nog nooit op de Canarische eilanden geweest maar ik krijg er heel veel zin in.
    Nog prettige laatste dagen, ! Ria

• 23 Januari 2022 - 10:38

Adri Luijpers:

Hallo Francine,
    Wat weer een prachtig verslag je hebt weer heel wat gezien. Zo blijft je conditie wel op peil. Wel mooi zo gedetailleerd het is of je er zelf loopt maar niet moe wordt.
    Zo vliegt de tijd wel.
    Geniet nog lekker an je laatste weekje daar.
    Groetjes Theo Adri

• 24 Januari 2022 - 15:19

Paul Bleeker:

Mooie reis maak je ik hoop dat blijft genieten en een
    Goede reis verder !!

• 03 Februari 2022 - 10:26

Lies Van Rijnsbergen:

Hallo Francine,

Je verslag was weer boeiend! Dat je ook nog de tijd vindt daarvoor, want je bent heel actief aan het verkennen.
    Prachtige wandelingen maak je! En zo tussen de regels door lees ik dat je nog steeds een dijk van een conditie hebt, heerlijk!
    Veel plezier nog
    Hartelijke groet, Lies

• 09 Januari 2023 - 23:57

Irmgard De Haan:

Wij gaan in juni en het was super jouw belevenissen te lezen.

hartelijke groetjes!