Fuerteventura van 13 t/m 24 december 2021
Door: Francine
Blijf op de hoogte en volg Francine
24 December 2021 | Spanje, Puerto del Rosario
Beste allemaal,
Inmiddels zit ik nu op de ferry van Fuerteventura naar Gran Canaria. Ook op Fuerteventura heb ik veel beleeft en gezien en het erg naar mijn zin gehad, met mooi weer. Op dit eiland heb ik op 3 plaatsen, verspreid over het eiland, een onderkomen gehad van waaruit ik de nodige tripjes heb ondernomen. Erg leuk en afwisselend. En bij mooi weer is alles erg aangenaam. Ik zal ze beschrijven.
CORRALEJO van 13 tot 17 december:
Maandag 13 december;
Met de ferry steek ik in 20 min. over van Lanzarote (Playa Blanca) naar CORRALEJO op Fuerteventura. Hier heb ik een homestay geboekt genaamd "Homestay nice rooms in a shared apartment in the center of Correlejo". Het is een soort flat met 4 kamers , een gezamenlijke douche en keuken en kamer met t.v.. Op dit moment zijn er 4 huurders die komen en gaan, o,a, uit Zweden, Duitsland en Argentinië. Ieder leeft z'n eigen leven. Corralejo oogt heel anders dan de plaatsen op Lanzarote. Er zijn verschillende winkelcentra met best grote winkels. Daarnaast zijn er vele terrasjes aan de kustzijde , maar ook op gezellige hofjes in de binnenstad. Verder lopen er naast Duitsers, Italianen en Fransen ook veel Nederlanders rond.
Dinsdag 14 december:
Vandaag zie ik ook een stukje vervallen CORRALEJO. Want toen ik het waterpark/ Baku Ferteventura , de openluchtmarkt/ Baku mercadillo en de Botanische tuin/ Parque Botanico wilde bezoeken , trof ik daar niet meer dan een ruïne aan en ook geen tropische planten. Helaas !. Daarna heb ik besloten om naar de Popcorn beach te lopen met een mooi uitzichtpunt, stond beschreven. Hier trof ik hele hoge golven aan waar stoere jongens aan het zwemmen en surfen waren. Heel knap, ik doe ze het niet na. Onderweg valt me op dat hier veel minder zwart lavagesteente ligt en dat de stenen veel meer geel/bruin van kleur zijn. Het was in ieder geval een lekkere wandeling met mooi weer
Woensdag 15 december;
Vandaag neem ik eerst de bus om 2 plaatsen in het noorden van Fuerteventura te bezoeken. Eerst ga ik naar OLIVA . Ik stap helaas een halte te laat uit waardoor ik 8 km terug moest met de bus. Op dat moment vielen ook een paar regen druppels. Hier heb ik de kerk iglesia Nuestra senora de la Candelaria en het kolonelshuis ( Casa de los Coroneles) bezocht. Dit is een historisch gebouw en was ooit de zetel van de kolonel van het eiland en herbergt nu een kunstgalerie. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht op het vulkanisch gebergte. Ik laat me ook voorlichten in een aloë Vera winkel / fabriekje waar ze allerlei crèmes en gels maken van aloë Vera. Daar hoorde ik voor het eerst dat aloë Vera geen cactus is, omdat een cactus meer stekels heeft en de bladeren van een aloë Vera plant meer uitstulpingen heeft. Vandaar neem ik om 13.30 uur de bus naar EL COTILLO. Hier staat een verdedigingstoren uit de 18de eeuw die ze de Torre del Toston noemen. Over het strand en duinen loop ik daarna richting de vuurtoren /Faro el Toston waar nu een museum in zit. En daarna heb ik nog een stuk kustlijn de andere kant op gelopen. Dit was de moeite waard gezien de mooie rotswanden met kleine strandjes ertussen. Inmiddels is de zon weer gaan schijnen. Eind van de middag neem ik de bus terug naar Corralejo. Hemelsbreed is het maar 30 km, maar hij deed er bijna 1 uur over omdat hij vele omwegen maakt.
Donderdag 16 december;
Vandaag loop ik naar PARQUE NATURAL DE CORRALEJO. Ik volg niet de route die MapsMe aangeeft, maar ik volg het strand. Dit is super lekker aangezien het vandaag heel mooi weer is : blauwe lucht, continu zon en een beetje wind. Dit blijkt een van de populairste surfspots te zijn voor kite-en golfsurfers en hier heb je brede zandstranden. Na zo'n 8 km verlaat ik het strand en volg de route naar het Parque Natural de Corralejo. Dit is een natuurpark met uitgestrekte zandduinen. Het lijkt wel op de Sahara. Hier loop ik minstens 1 uur rond op mijn blote voeten door het mulle zand. Heerlijk! Ook hier kom ik bijna niemand tegen. Op de terugweg zie ik ook het eiland Lobos liggen . Lobos stond wel op mijn to-do lijstje, maar ik heb er van afgezien omdat ik de voorkeur gaf aan dit natuurpark.
PUERTO DEL ROSARIO Van 17 tot 22 december:
Vrijdag 17 december.
Vanochtend gaat het sneller dan ik had verwacht. Om 10.02 kan ik al bus lijn 6 naar PUERTO DEL ROSARIO nemen. En vanaf de uitstaphalte is het maar 10 min. lopen naar HOMESTAY LAURAINU op de calle Hernan Cortes 75. Het zit op de 3de verdieping, zonder lift , dus ik moest met mijn bagage eventjes flink sjouwen. Laura, de verhuurster, is heel enthousiast. Ze is alleenstaand en leeft met haar kat op één kamer. Ze is gepensioneerd en runt nu deze homestay om in haar onderhoud te voorzien. Maar 4 dagen in de maand neemt ze vakantie en gaat dan naar Spanje of naar een andere plaats op de Canarische eilanden . Op een van de andere kamers woont een Spanjaard die hier ook werkt. En tegelijkertijd met mij arriveert een jongen uit Duitsland die tot na de feestdagen blijft. Ik kan aardig Spaans spreken met Laura. Hier heb ik een twee persoons kamer en het gebruik van een gedeelde douche met toilet en de keuken. Laura heeft op mijn kamer een bordje met fruit , versnaperingen en drankjes gezet. Ze is erg gastvrij. Alleen heb ik wat problemen om de voordeur met de sleutel open te krijgen, maar gelukkig is ze bijna altijd thuis en doet ze hem zelf open als het mij niet lukt.. Na me geïnstalleerd te hebben ga eerst eens kijken waar de winkels zich bevinden en waar de haven is. Hier koop ik meteen een ticket voor de ferry op 24 december naar Gran Canaria . Vervolgens loop ik nog langs een aantal beeldhouwwerken waar Puerto del Rosario rijk aan is. Ook de kerk Iglesia Nuestra senora del Rosario en het stadhuis/ Ayuntamiento zijn de moeite waard. Er liggen grote cruiseschepen in de haven en er is een klein zandstrand Playa Chica. Er staat vandaag een flinke wind en aangezien je in de stad in de schaduw loopt ,door de hoge gebouwen , is het aardig frisjes. 's Avonds maak ik mijn eigen maaltijd klaar in de keuken.
Zaterdag 18 december :
Vandaag neem ik bus lijn 2 naar BETANCURIA. Ondanks dat de afstand nog geen 30 km is, doet de bus er 1 uur over. Hij maakt namelijk een grote ronde over het eiland. De natuur is hier erg mooi met prachtige bergen. Ook Betancuria is een mooi klein plaatsje met een mooie kerk nl. De Santa Maria de Betancuria en een stadhuis. Daarna ga ik nog het klooster Convento de San Buenaventura"" en het gebedshuis "Ermita de San Diego" bekijken , maar dat waren inmiddels ruines geworden. Vervolgens loop ik de berg op naar het uitzichtpunt de Mirador de Morro Velosa. Het is een flinke klim , maar wel erg mooi. Terug in Betancuria zou ik nog 1,5 uur moeten wachten op de bus terug en daarom besluit ik om naar de de kerk "Ermita de nuestra senora de la pena" te lopen. Deze ligt op een afstand van bijna 5 km en is lopend in ruim 1 uur te bereiken, waar ik ook de bus kan nemen. Dus het moest haalbaar zijn. Gelukkig is het vnl. bergafwaarts en een stuk over een verharde weg, maar gelukkig ook een stuk over onverharde weg. Ik ben op tijd voor de bus lijn 6 die om 16.30 uur arriveert. Deze bus gaat weer via een grote omweg naar Betancuria en dan terug naar Puerto Rosario. Het was weer een mooie zonnige dag bij 22 graden.
Zondag 19 december:
Het is vandaag bewolkt en het begint een beetje te regenen (dit was niet voorspeld). Om 10.30 uur neem ik bus lijn 6 naar CALETA DE FUSTE. Het is maar 12 km , maar de bus doet er 45 min. over . Calete de Fuste is een mooie , moderne toeristische strandplaats met een boulevard en mooie restaurants en hotels. Het heeft een cirkelvormige baai, een verdedigingsfort en een haven. Hier zie ik voor het eerst meer Russen en Afrikaanse mensen die spullen aan toeristen proberen te verkopen Ik besluit om naar SALINAS DEL CARMEN te lopen. Dit is ca. 5 km langs de kust via de boulevard en een onverhard pad. Salinas del Carrmen is een vissersdorp. Het heeft een zoutmuseum en zoutpannen bij het strand. In deze bekkens wordt het zeewater verdampt en blijft het zout achter, waarna het gewonnen wordt. Het heeft ook een mooi klein kerkje. Daarna ben ik weer terug gelopen naar Caleta de Fuste. Inmiddels was het rond 16.00 uur en was zowel de wind als de bewolking toegenomen . Dus toen heb maar de bus gepakt terug naar Puerto del Rosario.
Maandag 20 december:
Vandaag kreeg ik een appje van mijn huurster dat mijn wasmachine de geest had gegeven. Vervelend dat dit altijd gebeurd als je weg bent. Gelukkig had ze zelf nog een wasmachine staan die ze naar mijn huis kan verplaatsen. De rest van de dag doe ik het rustig aan. Ik loop 5 km langs de kust naar PLAYA BLANCA. Dit is een wijk en strand op de vluchtroute naar de luchthaven van Puerto del Rosario. Daar zoek ik een plekje, beetje uit de wind , op en ga lekker lezen in mijn e-book "de zevende zus ". Regelmatig vliegen vliegtuigen heel laag over , die ik probeer te fotograferen , maar dat is nog best moeilijk. Rond 16.30 uur stap ik weer op. Jammer dat de boulevard op dit stuk nog niet klaar is, want dan zou de route nog mooier zijn geweest. Thuis in de homestay biedt Laura me een rijk gevulde salade aan en een kerstlekkernij wat haar vriendin heeft gebakken. Het was lekker en ik bofte dat ik zelf niets hoefde klaar te maken.
JANDIA - Aldiana/ Morro Jable : van 21 tot 23 december
Dinsdag 21 december:
Vandaag verkas ik weer en neem om 10.30 uur de bus lijn 1 naar ALDIANA/MORRO JABLE/JANDIA in het zuiden van Fuerteventura. Het is een ritje van 82 km. Ook nu passeren we een bergachtig landschap met kale gele en zwarte bergen. Er zijn duidelijk vele nieuwe wegen , bruggen en viaducten aangelegd. Om 12.20 uur stap ik uit de bus. Het is 750 m lopen naar mijn hotel OCCIDENTAL JANDA MAR . Maar ik moet met mijn bagage wel een flinke heuvel omhoog lopen en wat trappetjes nemen bij het hotel, en dat was aardig pittig. Het hotel omvat een heel groot complex met 2 grote zwembaden, heel veel strandstoelen, een fitness centrum, diverse bars en restaurants etc. Je hebt je navigator nodig om niet te verdwalen. Voor zo'n groot hotel zijn er relatief weinig gasten. De bezetting schat ik op 1/3. Ik heb een grote kamer met een twee persoons bed en tv, een balkon, grote badkamer met bad en wc op nr.. 8107. Nadat er wat probleempjes waren opgelost met mijn deurpasje, afstandsbediener en wifi wachtwoord, ben ik de omgeving gaan verkennen. Hier bevinden zich brede zandstranden, en een lang voetpad naast het strand en zeer grote en luxueuze hotels. Een van de hotels had zelfs de vorm van een cruiseschip. Ook de planten langs dit voetpad zien er geweldig verzorgd uit. In het hotel heb ik half pension. Van 18.30 tot 21.00 uur is een lopend buffet. Ik kijk mijn ogen uit wat ik daar zie staan. Heel veel voorgerechten, vis en vlees gerechten, groenten en rauwkost , veel fruit , gebak en ijs. Te veel om op te noemen. Ik heb me aardig tegoed gedaan aan al deze heerlijkheden
Woensdag 22 december; .
Het is vandaag weer een zonnige dag en 22-24 graden bij een blauwe hemel. En ik geniet weer van het uitgebreide ontbijtbuffet met veel fruit en gebak, diverse broodsoorten , warme gerechten, diverse ei gerechten , sapjes, koffie en thee. Rond 10.45 uur start ik mijn wandeling naar de PICO LA ZARZA die 807 m hoog is. Er zitten wel behoorlijke stijgingen in, maar ook vrij vlakke stukken. Het uitzicht op de bergen, de zee en de stad is geweldig. Je blijft foto's maken. Ik kom eigenlijk maar een handjevol mensen tegen. Het is behoorlijk warm en geen schaduw. Ik doe over de 6,5 km, 2 uur en 10 min. ( op internet las ik 2 uur 44 looptijd en op een bordje onderweg werd aangegeven 3.5 uur.) Bij de laatste km moest ik wel af en toe stoppen om op adem te komen want het ging vrij steil omhoog. Op de top heb je een mooi uitzicht op twee zuidelijke valleien, op het strand van Cofete en de bergen van Jandia. Er hangen veel raven rond op de top die afkomen op het voedsel wat toeristen hen geven. Ik blijf hier 1 uur zitten en geniet van het uitzicht, de zon, de stilte en mijn broodjes. Daarna loop ik terug. Dit gaat sneller dan omhoog. Alleen kwam ik nog een berg tegen waarbij ik ook naar de top ben gelopen, alleen naar beneden was daar een stuk moeilijker. Hier liep geen pad , en moest ik via rotsen en stenen mijn weg zien te vinden en dat viel niet mee. Maar ik heb het zonder kleerscheuren goed vanaf gebracht. Rond 16.30 uur was ik terug bij het hotel. Toen ben ik heerlijk gaan zwemmen in het grote en warme zwembad van het hotel. Super! En daarna weer genoten van het uitgebreide buffet. Wat kan het leven toch goed zijn !
Donderdag 23 december: JANDIA EN PUERTO DE ROSARIO.
Ik pak mijn koffer in en ga ontbijten. Vervolgens ga ik uitchecken en zet mijn trolleytas en grote rugzak in de bagage opstal ruimte. Om 10.10 loop ik naar de zandduinen . Het is 8,5 km lopen over het strand naar de Zandduinen. Vanochtend was het bewolkt , maar al gauw gaat de zon volop schijnen en is de lucht blauw, met weinig wind en 24 graden. Heerlijk!!! Naarmate ik verder van de bewoonde wereld kom, zie ik steeds meer mensen die helemaal bloot rond lopen. Om 15.00 uur ben ik weer terug bij mijn hotel. Verwissel de wandelschoenen en loop met mijn bagage naar de bus terug naar PUERTO DEL ROSARIO.
In Puerto del Rosario loop ik in 20 min. naar mijn HOMESTAY LAURAINU. Laura is blij om me weer te zien. Ze heeft zelfs een maaltijd bereid ter ere van kerstmis. Ze heeft klaar gemaakt een salade, een aardappel gerecht met vlees en uien en gebakken champignons. Simon , Laura, ik , de Spaanse hulp en de Spaanse kostganger toasten op kerst met champagne. .
Vrijdag 24 december: van PUERTO ROSARIO naar LAS PALMAS op GRAN CANARIA
Na het ontbijt neem ik afscheid van Laura, Simon en de Spaanse kostganger en loop om 10.00 uur naar de ferry. Daar moet ik mijn paspoort en ticket laten zien en kan ik mijn bagage afgeven. Het is een enorm grote ferry , gelijkend op een cruise schip, maar met maar weinig mensen aan boord. Ik ga lekker buiten op het dek zitten en verschuif mijn stoel met de zon mee , want in de schaduw en wind is het koud. Hier maak ik mijn verslag voor mijn website over mijn belevenissen op Fuerteventura af.
Tot slot:
Dit zijn dan weer mijn belevenissen in Fuerteventura. Zoals jullie kunnen lezen heb ik het prima naar mijn zin. Het lijkt erop dat sommige mensen niet mijn website verslagen ontvangen ondanks dat ik hun e-mail adressen wel heb ingevoerd. Als jullie dit vernemen, laat het me dan weten want dan kan ik kijken of ik er eventueel wat aan kan doen. De foto's van Fuerteventura zal ik binnenkort ook op deze website zetten. Rest mij nog jullie prettige Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2022 toe te wensen.
Groetjes van Francine
25 December 2021 - 08:34
Riet Tummers:
Hallo Francine, dank voor je mooie verslag van al je belevenissen. Wat kan jij genieten van alle mooie dingen en je vele wandelingen. Het is 25 december en ik kan je nog fijne kerstdagen wensen en
Een gezond 2022. Ik wens je nog veel mooie dagen om van te genieten. Groetjes Riet. -
25 December 2021 - 10:51
Theo Vanden Berg:
Hoi Francine. ...Wederom een mooi reisverslag zoals we inmiddels van jou gewend zijn ,toppie. Geniet maar volop,
en inderdaad "Wat kan het leven toch mooi zijn !" Kerstmis op de Canarische
eilanden vieren en het niet meer over Corona hebben ! Lieve Kerstgroet van ons. -
25 December 2021 - 13:44
Ria:
Fijne feestdagen Francine, vandaag is t hier eindelijk weer volop zon bij 0 graden en harde wind, en ah strand was t gewéldig! Véél plezier nog en blijf schrijven! -
25 December 2021 - 14:57
Hall -
25 December 2021 - 16:59
José Schutte:
Hoi Francine,
Een mooi verslag van al jouw belevenissen.
Fijne dagen, geniet en tot het volgende verslag, ( of we spreken elkaar)
25 December 2021 - 22:10
Arjan:
Hoi Francine! Leuk je verslag van de afgelopen weken te lezen. Lekker weer daar hoor! Klinkt aangenaam. Fijne Tweede Kerstdag morgen en een mooie tijd op Gran Canaria. Wij zijn vandaag aan gekomen in Zwitserland. Groeten van ons vanuit de sneeuw!
Cor & Arjan -
26 December 2021 - 20:19
Desiree :
Hoi Francine..het klinkt zo goed dat we wellicht eind februari ook die kant op komen. Geniet maar lekker.
Groet Desiree -
27 December 2021 - 13:43
Ria St::
Nou Francine, dit klinkt allemaal heel aanlokkelijk, ik denk dat iedereen die je verslag leest denkt "dat wil ik ook "
Goede reis en een prettige jaarwisseling -
28 December 2021 - 15:33
Thea Genée:
Hallo Francine, wij wensten ieder een warme kerst, maar die is er bij jou van nature. Wat genieten!
Alvast een goed einde van het oude jaar en voor het nieuwe: weer prachtige ontdekkingen in goede gezondheid.
Pieter, Thea -
28 December 2021 - 17:56
Femke Van De Wiel:
Wat heerlijk Francine! Wij komen ook even die kant op oud & nieuw vieren aan boord bij / op Tenerife. We pakken de zwembroek in...